subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / Zašto su zapadne vlade ušle u „rat” s TikTokom?

Zašto su zapadne vlade ušle u „rat” s TikTokom?

Zapadne vlade bijesne su na TikTok. Kineska aplikacija koju obožavaju tinejdžeri širom sveta izložena je kritikama da omogućava špijuniranje, ne štiti lične podatke i da čak kvari mlade, piše Politico. Vlade u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, na Novom Zelandu i širom Evrope odlučile su tokom poslednjih meseci zabraniti korišćenje TikToka na službenim telefonima, prenosi Indek.

Ako bude kako traže ‘jastrebovi’, moguća su i stroža ograničenja. Bijela kuća zatražila je od kineske matične kompanije BiteDance da proda TikTok ili će aplikacija u SAD-u biti potpuno zabranjena. No jesu li te kritike opravdane? Sigurnosni značajnici ne govore puno o tome zašto su protiv TikToka.

To je možda zbog osetljivosti pitanja koja se odnose na nacionalnu sigurnost ili je jednostavno znak da su sve to samo neutemeljene prazne priče. Glavni izvršni direktor TikToka, Shou Zi Chev , odgovarao je u četvrtak na pitanja američkih kongresa s tim u vezi.

Glavne kritike upućene TikToku:

1. Pristup Kine podacima s TikToka

Možda najveća zabrinutost izaziva potencijalni pristup kineske vlade podacima miliona korisnika TikToka. Zapadni sigurnosni zvaničnici upozoravaju da bi BiteDance mogao biti podložan kineskim zakonima o nacionalnoj sigurnosti, posebno zakonu iz 2017. koji nalazi kineskim poduzećima da „podržavaju, pomažu i sarađuju” sa nacionalnom obavještajnom zajednicom. Zakon daje slobodne ruke kineskim obavještajnim agencijama, ističu zvaničnici.

Podatke korisnika TikToka mogu koristiti i stotine kineskih inženjera i zaposlenih TikToka od kojih neki mogu raditi za državu, kažu zapadni zvaničnici. U decembru 2022. neki zaposleni BiteDancea u Kini i SAD-u ciljali su novinare zapadnih medija koji su koristili aplikaciju (kasnije su dobili otkaz).

Evropske institucije zabranile su prošli mesec svojim zaposlenima da imaju TikTok na službenim telefonima. U internom e-mailu poslatom zaposlenicima Evropskog nadzornika za zaštitu podataka, koji je Politico dobio na uvid, objašnjeno je da se vreme želi „smanjiti izloženost Komisije kibernetičkim napadima jer ta aplikacija prikuplja toliko podataka na mobilnim uređajima koji bi mogli iskoristiti za napad na Komisiju. ”.

TikTok tvrdi da nikad nije dao podatke kineskoj vladi

Irska komisija za zaštitu podataka, glavni regulator EU-a za to pitanje, trebalo je da idućih meseci odluči da li TikTok nezakonito prebaci podatke o evropskim korisnicima u Kinu. Oni koji su sumnjičavi u pogledu sigurnosnih optužbi ističu da bi kineska vlada jednostavno mogla kupiti velike količine korisničkih podataka od slabo regulisanih posrednika.

Američki društveni mediji poput Tvitera imali su takođe problem zaštite korisničkih podataka od radoznalih očiju stranih vlada, ističu. TikTok tvrdi da nikada nije dao podatke kineskoj vladi i da bi to odbio ako ga zatraži. BiteDance je registrovan na Kajmanskim ostrvima što bi ga, tvrdi TikTok, zaštitilo od zakonskih obaveza da pomaže kineskim agencijama.

Projekt Teksas i Projekt djetelina

Dvadeset odsto dionica BiteDancea drže njegovi osnivači i kineski investitori, 60 odsto globalni investitori, a 20 odsto zaposleni. Kompanija je objavila dva plana za zaštitu podataka. U SAD-u, Projekt Teksas je 1,5 milijardi američkih dolara vredan plana izgradnje zida između američkih filijala i njenih kineskih vlasnika.

Evropska verzija vredna 1,2 milijarde evra, Projekt djetelina, prebacio je većinu TikTokovih evropskih podataka na servere u Evropi. Ne, glavni evropski lobista TikToka, Teo Bertram , rekao je u martu da bi „praktično bilo izuzetno teško” zaustavio prenošenje evropskih podataka u Kinu.

2. Ulazna vrata za kineske špijune

Ako kineske agencije ne mogu pristupiti TikToku legalno, mogu ući na stražnja vrata, tvrde zapadni zvaničnici. Kineski kibernetički špijuni spadaju među najbolje na svetu, a njihov posao je lakši ako se baze podataka i digitalna infrastruktura nalaze na njihovoj teritoriji.

Holandske obavještajne agencije savjetovale su vladinim zvaničnicima da deinstaliraju aplikacije iz zemalja koje vode “ofanzivne kibernetičke programe” protiv Holandije, uključujući Kinu, ali i Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju.

Kritičari argumenta koji se zasnivaju na kibernetičkoj špijunaži podsećaju na istraživanje građanske laboratorije Univerziteta iz Toronte iz 2021. koje je utvrdilo da ta aplikacija ne pokazuje „otvoreno zlonamerno ponašanje” koje bi se očekivalo od jedne špijunske aplikacije.

Bertram rekao da kompanija želi da zaposli još inženjera izvan Kine

Ne, direktor laboratorije rekao je da istraživači nisu imali informacije o tome što se dešava sa TikTokovim podacima koji se čuvaju u Kini. TikTokov Projekt Teksas i Projekt djetelina uključuju korake za ublažavanje bojazni od kibernetičkih špijunaže, kao i za legalni pristup podacima.

Plan za EU ​​dao bi evropskom sigurnom tijelu (koje tek treba odrediti) ovlašćenje da provjerava politike koje se odnose na kibernetičku sigurnost i kontrolu podataka i da ograniči pristup nekim zaposlenima.

Bertram je rekao da bi ta agencija mogla komunicirati sa evropskim sigurnosnim agencijama i regulatorima „bez miješanja TikToka, kako bi ih se uvjerilo da se ništa ne skriva“. Bertram je takođe rekao da kompanija želi da zaposli još inženjera izvan Kine.

3. Pravo na privatnost

Kritičari TikToka optužuju aplikaciju da masovno prikuplja podatke, posebno u Sjedinjenim Državama, gde građani nemaju zaštićena opšta prava na privatnost za saveznom nivou. U jurisdikcijama koje imaju stroge zakone o zaštiti privatnosti, TikTok je suočen s čestim optužbama da ih ne poštuje.

Kompanija se istražuje u Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi zbog toga kako obrađuje podatke maloljetnih korisnika. Regulatori u Holandiji, Italiji i Francuskoj takođe istražuju njegovu praksu kad je riječ o zaštiti prava na privatnost u vezi personaliziranog oglašavanja i zbog toga što ne ograničava pristup djece svojoj platformi.

TikTok je negirao optužbe iznesene u izvještajima tvrdeći da neke američke tehnološke kompanije prikupljaju jednako veliku količinu podataka. Meta, Amazon i drugi takođe su dobili velike kazne zbog kršenja prava na privatnost evropskih građana.

4. Psihološke operacije

Možda najozbiljnija optužba, a svakako zakonski najsvežija, odnosi se na to da je TikTok dio sveopšte kineske civilizacijske borbe protiv Zapada. Njegova uloga je da širi dezinformacije i zatupljujući sadržaj među mladim zapadnjacima, sijući podele i apatiju.

Direktor američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Pol Nakasone upozorio je ovaj mesec da bi kineska kontrola TikTokova algoritma mogla da omogući vladi da sprovodi operacije širenja uticaja među zapadnom populacijom. TikTok tvrdi da ima oko 300 miliona aktivnih korisnika u Evropi i SAD-u. Aplikacija je 2022. bila najviše skidana s interneta.

U Italiji se istražuje štiti li kompanija decu od viralnih izazova

Godine 2019. pojavili su se izvještaji koja su sugerisala da TikTok cenzurira pro-LGBTK sadržaj i video snimke koje spominju pekinški Trg Tiananmen. BiteDance je takođe optužen da podržava besmislene video snimke zapadnoj deci kako bi gubila vreme, za razliku od korisnog obrazovnog sadržaja koji se nudi na njegovoj kineskoj aplikaciji Douiin.

Osim optužbi za namjerne „operacije širenja uticaja”, TikTok je kritikovan i zbog toga što ne štiti djecu od zavisnosti o svojoj aplikaciji, od opasnih viralnih izazova te dezinformacije. Francuski regulator je prošle nedelje rekao da je aplikacija još u „jako ranim fazama” kontrole sadržaja.

U sjedištu TikToka u Italiji ove sedmice je upao regulator za zaštitu podataka uz pomoć talijanske policije kako bi istražio kako kompanija štiti djecu od viralnih izazova. Istraživači građanske laboratorije rekli su da TikTok ne sprovodi otvorenu cenzuru.

Kompanija se hvali centrom za transparentnost

Drugi kritičari tog argumenta istakli su da strane vlade manipulišu i zapadnjačkim platformama, kao što je bila ruska kampanja na Fejsbuku kojom se želelo uticati na američke izbore 2016. godine. TikTok tvrdi da je od 2019. prilagodio kontrolu sadržaja i da redovno objavljuje izvještaje o transparentnosti o tome što je uklonio.

Kompanija je takođe hvalila „centrom za transparentnost” koji je otvorio u SAD-u u julu 2020. i drugim u Irskoj 2022. Ističe takođe da će poštovati nova pravila EU-a o kontroli sadržaja, Akt o digitalnim uslugama, koja će tražiti od platformi. da regulatorima i naučnicima omogućava pristup njihovim algoritmima i podacima.

Izvor-cdm

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DPS: Sveštenstvo SPC da ne narušava sekularnost Crne Gore miješanjem u poslove koji nijesu u njegovoj nadležnosti

Nakon što je episkop mileševski SPC Atanasije pozvao odbornike u Pljevljima da sjutra glasaju za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.