nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Zavod za zapošljavanje dodjeljuje do 7.500 eura za pokretanje biznisa

Zavod za zapošljavanje dodjeljuje do 7.500 eura za pokretanje biznisa

Objavljen Javni poziv

Zavod za zapošljavanje objavio je prvi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od 3.000 do 7.500 eura. Taj novac će, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biti dodijeljen za više od 400 korisnika grantova za samozapošljavanje odnosno više od 400 novih biznisa, saopšteno je na konferenciji za medije koju je organizovao Zavod u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, prenosi CDM.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da je prvi Javni poziv koji je objavio Zavod vrijedan 1,2 miliona eura i da će se u tri godine trajanja projekta za samozapošljavanje raspodijeliti ukupno 3,5 miliona eura.

“Ova sredstva su obezbjeđena iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kroz Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Program je nastavak uspješne saradnje Evropske komisije i Vlade Crne Gore u oblasti socijalne politike, politika zapošljavanja i obrazovanja”, naveo je Purišić.

Mjere za samozapošljavanje koje će se realizovati kroz ovaj poziv, kako je kazao, omogućiće učesnicima sticanje potrebnih znanja za prijavljivanje na slične pozive, sticanje vještina za pokretanje i vođenje sopstvenog biznisa, obezbjeđivanje egzistencije i, u konačnom, doprinos zajednici kroz novouspostavljene biznise.

“Iskustvo je pokazalo da učesnici u pripremnim mjerama za samozapošljavanje imaju veću mogućnost zaposlenja i održivosti tog zaposlenja. Nova radna mjesta koja će se otvoriti kroz ovaj program od posebne su važnosti za naše građane u opštinama sa najvećom stopom nezaposlenosti”, istakao je ministar.

Direktor Zavoda Suljo Mustafić kazao je da je dugotrajna nezaposlenost i dalje jedan od ključnih izazova na tržištu rada, naročito među mladima.

“Zavod je objavio prvi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od 3.000 do 7.500 eura. Priliku da se prijave imaju svi nezaposleni koja se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje šest mjeseci na dan objavljivanja Poziva, sa naglaskom na mladju populaciju, žene i dugotrajno nezaposlene. Zato pozivam sve, koji su voljni da pokušaju da pokrenu svoj biznis, da se informišu u biroima rada širom Crne Gore kao i na sajtu Zavoda”, rekao je Mustafić.

.“Novac koji nudi Zavod za zapošljavanje nije dar – to je bespovratna podrška za pokretanje novog posla. Podrška koja sa sobom nosi veliku odgovornost u sprovođenju, izvještavanju i održivosti”, istakao je direktor Zavoda.

Osim finansijske podrške Zavod će, po riječima Mustafića, kao servis blizak građanima, kandidatima obezbijediti obuku i savjetovanje prilikom prijavljivanja i u toku same implementacije. Objavljeni Javni poziv sadrži sve informacije, visinu iznosa sredstava, dužinu trajanja poziva, kao i uslove učešća. Sadrži i informacije o potrebnoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev za učešće u programu, o pravima i obavezama korisnika kao i o Biro-radarokovima za podnošenje zahtjeva.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Brkovića htjeli za čuvara firme koju je urušio

Privredni sud poništo je svoje ranije rješenje kojim je prihvatio zahtjev stačajnog upravnika “Vektre Jakić” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.