četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Zbog epidemije preko 540 miliona evra odloženih poreskih i reprogramiranih obaveza

Zbog epidemije preko 540 miliona evra odloženih poreskih i reprogramiranih obaveza

Poreska uprava (PU) je u ovoj godini raskinula 160 ugovora o reprogramu, odložila naplatu 45 miliona evra shodno uredbi Vlade i uputili Privrednom sudu 75 predloga za uvođenje stečaja, kazao je u intervjuu za „Dan” direktor te institucije Miomir M. Mugoša. Bruto naplata poreza je pala za oko 30 miliona u odnosu na prošlu godinu.

Od početka ove godine za 160 poreskih obveznika donijeto je rešenje o ukidanju rešenja o reprogramu poreskog duga na rate a ukupne obaveze tom osnovu iznose 5.345.580 evra. U istom period Privrednom sudu Poreska uprava uputila je  75 predloga za pokretanje stečajnog postupka, sa ukupnim dugom od skoro četiri miliona evra,  kod kojih mjere prinudne naplate nisu rezultirale naplatom duga.
Tokom 2019. godine predlog za pokretanje stečajnog postupka pripremljen je za 590 poreskih obveznika s ukupnim dospjelim dugom od 56,3 miliona.

– Od početka 2020. godine do kraja jula Poreska uprava ostvarila je ukupnu bruto naplatu u iznosu od 609,4 miliona eura, što je 30 miliona eura manje nego u istom periodu prošle godine, ali istovremeno 29 miliona eura više nego u istom periodu 2018. godine.Očekujem da ćemo do kraja godine održati kontinuitet naplate prihoda i u što većem opsegu nadoknaditi prihode „izgubljene” tokom prethodnih mjeseci, kazao je za “Dan” Mugoša dodajući da je  najviše pogođen pandemijom  segment koji se odnosi na oblast radnih odnosa, odnosno poreze i doprinose na zarade zaposlenih gdje je od početka  godine ostvarena naplata u iznosu od 353,66 miliona, što je oko 20 miliona evra manje nego tokom 2019. godine. Kao pozitivan primjer istakao bih naplatu poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 65.446.094,73 eura, sedam miliona eura više nego prošle godine.

Mugoša je pojasnio da je jedna trećina  ili 9.971 poreskih obveznika, odložilo obaveze po osnovu zarada zaposlenih prijavljene tokom marta, aprila i maja, u iznosu od 45.120.744 evra , po osnovu Uredbu o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja,  kao I da su  odložene obaveze po osnovu reprograma u iznosu od preko pola miliona evra.

Tokom perioda na koji se Uredba odnosi podnijeto 95.815 IOPPD obrazaca, a  odlaganje je  traženo za 29.641 prijava, kazao je Mugoša ističući da  čak dvije trećine poreskih obveznika pokazalo spremnost da obaveze blagovremeno izmiri,zaključujući  da” poreska disciplina nije pokazala trend pada tokom prethodnih mjeseci”.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rast potražnje za ugljem dobar za štednju struje

Radovi na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja su uveliko krenuli, a od toplifikacije Pljevalja se ni …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.