nedelja , 2 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Zdravstveni radnici: Na Internom odjeljenju kršene mjere NKT-a

Zdravstveni radnici: Na Internom odjeljenju kršene mjere NKT-a

Stanje na pljevaljskom Internom odjeljenju se svakodnevno usložnjava a na takvu situaciju ne reaguju ni menadžment Opšte bolnice, ni Ministarstvo zdravlja, ni NKT, niti Institut za javno zdravlje CG. Već neko vrijeme na ovom odjeljenju nema nijednog interniste, a pacijente trenutno liječe tri specijalizanta i kardiolog. Ono što dodatno otežava situaciju jeste da je sve veći broj i zaraženih medicinskih sestara sa ovog odjeljenja – za posdenja dva dana imali su tri infekcije. Za minimalni proces rada potrebno je 16 medicinskih sestara a trenutno ih samo sedam radi, dok je od početka epidemije bilo devet zaraženih a nažalost sestra Dragana Loncović je preminula od posledica infekcije.

Nepoštovanje mjera za suzbijanje širenja infekcije korona virusom na ovom odjeljenju, doprinijelo je širenju zaraze među zaposlenima i hospitalizovanim pacijentima, kažu zdravstveni tradnici, pa su neki na sopstvenu odgovornost zatražili otpust iz Bolnice. U međuvremenu su došli novi pacijenti.

Prošlo je deset dana od navodne „hitne intervencije Ministarstva zdravlja i Kriznog štaba “ali pomoć ne stiže a stanje se usložnjava. Pljevaljski zdravstveni radnici sa kojim smo razgovarali kažu da su se od marta 2020. godine suočili sa brojnim organizacionim problemima na Internom odjeljenju. Tada su dopisom od NKT-a i Ministrstva zdravlja zabranjene posjete u Bolnici. Propisno je da covid pozitivni pacijenti i pacijenti sa simptomima te infekcije budu primani u covid centrima – Vojni stacionar i Infektivno odjeljenje. Naloženo je da zdravstveni radnici moraju nadležnim da prijave ako osjete bilo koji simptom infekcije i da se testiraju. Dobili su uputstvo da im  je za zaštitu u radu dovoljna maska, vizir i rukavice. Međutim, na pljevaljskom Internom odjeljnju desilo se sve suprotno od propisanog, tvrde sagovornici.

-U istim sobama hospitalizuju se internistički i covid pozitivni pacijenti a zdravstveni radnici dijele im terapiju u istoj opremi. Pojedini ljekari dozvoljavaju posjete. Obraćali smo se menadžmentu Opšte bolnice više puta i ukazivali na nastalu situaciju ali nismo dobili nikakav odgovor, ni razumijevanje. Kao posledicu takvog stanja imamo, do 21. novembra,  dosta pacijenata koji su se u toku hospitalizacije na Internom zarazili na odjeljenju, kao i 9 sestara i četiri ljekara oboljela od koronavirusa, kazali su zdravstveni radnici sa kojim smo razgovarali, ističući da pored 20-satnog rada na Internom, kada dođe do infekcije zaposlenih, dobijaju opomene od nadležnih da ne vode dovoljno računa o zaštiti. Te nadležne ne zanima što isti radnici ne mogu raditi sa covid pozitivnim i negativnim pacijentima na Internom koja je određena kao čista bolnica u kojoj nisu određene crvene i zelene zone predviđene za rad sa inficiranim pacijentima.

Velika je nepoznaninaca na koji način će biti moguće organizovati rad na Internom odjeljenju gdje je za četvoročasovni smjenski rad potrebno po dvije medicinske sestre i pet ljekara jer po mjerama NKT sve bi sestre trebalo da idu u samoizolaciju zbog kontakta sa oboljelim koleginicama???

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.