sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Zerina Bosović – Posvećenost zapisana u genetskom kodu

Zerina Bosović – Posvećenost zapisana u genetskom kodu

Nevjerovatna energija u svemu što radi i zadivljujuća posvećenost i te kako podsjećaju na njenog počivšeg dedu, Fadila Bosovića, sportskog novinara kome su Pljevaljske novine gotovo šest decenija bile druga kuća. Ni jedan sportski događaj u Pljevljima nije se mogao zamisliti bez Fadila na radnom zadatku. Nije mario za kišu, snijeg i hladnoću, niti ga je bilo šta moglo omesti da pomno ne isprati događaj. Sa istim žarom danas njegova davdesetjednogodišnja unuka Zerina Bosović hrli ka uspjesima. Sjajna tudentkinja treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, ne propušta nijednu priliku za usavršavanje, pa je tako pored volonterske prakse u advokatskoj kancelariji, učestvovanja na mnogobrojnim seminarima u zemlji i inostranstvu, proglašena za koordinatora mjeseca Alumni zajednice u podgoričkoj kancelariji Američkog Savjeta, gdje je angažovana od avgusta prošle godine.

– Zajedno sa kolegama Zerina je razvila bezbroj inovativnih ideja za aktivnosti i događaje koji su se odvijali u februaru – englesku radionicu, dobrovoljno davanje krvi, sajam koledža, čišćenje životne sredine i više aktivnosti za Dan zaljubljenih i Black history month. Februar je bio i mesec u kojem je Zerina organizovala svoj CR ispitni trening. Ona je pozvala CRS da podijele svoje veštine sa ostatkom grupe i usmjeravala ih u pravljenju detaljnog plana za svaki mjesec do kraja boravka. Kada su ubrzo nakon toga postavljena ograničenja na grupna okupljanja i putovanja, umjesto da budu obeshrabreni i odustanu od svih planova koje su napravili, Zerina je brzo okupila CRS na virtuelni sastanak gdje su preradili svoje planove kako bi se prilagodili novim okolnostima. Ovi novoplanirani projekti, uključujući kampanju društvenih medija za podjelu savjeta SZO kako bi se spriječilo širenje koronavirusa kao i trening o savjetima i načinima kako da učite od kuće i iskoristite korisne aplikacije – pažljivo su prilagođeni trenutnim potrebama i alumni zajednice i šire zajednice. Zerinina posvećenost, fleksibilnost, pozitivan stav i liderske sposobnosti inspiracija su i drugima – navodi se na fejsbuk stranici Flex Montenegro.

Zerina

Za Pljevaljske novine Zerina, budući advokat, priča o školovanju, usavršavanju i sjećanjima na Pljevlja, iz kojih se sa porodicom odselila prije pet godina.

– Nakon završetka osnovne škole, završila sam prvu godinu u Gimnaziji “Tanasije Pejatović”, nakon čega sam se sa porodicom preselila u Bar. U međuvremenu sam dobila punu stipendiju Američke Vlade i u okviru programa razmjene FLEX provela sam treći razred srednje škole u Americi, u Teksasu gdje sam živjela sa američkom porodicom. Upravo u Teksasu sam imala svoj prvi susret sa pravom i pravnim sistemom, s obzirom da sam bila jedan od obučenih volontera u okviru projekta “Youth Court” osmišljenog kao simulacija parničnog postupka u slučajevima manjih prekršaja maloljetnih lica koja su zastupana od strane volontera uz savjete i obuku advokata i sudija. Po povratku postala sam i Alumnista FLEX programa koji funkcioniše pod okriljem Američkog Savjeta za Međunarodno obrazovanje, pa sam postala dio mreže mladih, sposobnih ljudi od kojih sam imala priliku da učim ali i da sarađujem na raznim projektima kako volonterskog tako edukativnog karaktera – priča Zerina, koja je nakon završetka Gimnazije sa diplomom “Luča” upisala Pravni fakultet.

Posao FLEX Alumni koordinatora obuhvata koordinisanje mreže od 160 crnogoskih alumnista FLEX Programa, obrađivanje baze podataka, komunikaciju i koordinaciju sa koordinatorima drugih FLEX zemalja, kao i priliku da implementira projekte edukativnog karaktera, sa primarnim fokusom na neformalno obrzovanje i poresionalno osposobljavanje mladih.

– Ovaj posao mi je omogućio da upoznam ljude iz toliko različitih krajeva svijeta, kao i da putujem na zanimljive destinacije kao što su Kijev, Tbilisi ili Jerevan – kaže Zerina, dodajući da zaista uživa baveći se ovim pitanjima koja oplemenjuju i obogaćuju njeno iskustvo, ali da joj je ipak primarni fokus pravo. S obzirom da je njen otac advokat, Zerina ima priliku da se pored studija bavi i praktičnim radom a neposredno pred izbijanje pandemije kovid-19, dobila je posao sa pola radnog vremena u uglednoj advokatskoj kancelariji u Podgorici „CMS Tax and Law“.

– Po normalizaciji situacije, tu ću imati priliku da se susretnem sa međunarodnom praksom kao i da stičem iskustvo za dalje školovanje na putu da i sama postanem advokat. Tokom studija učestvovala sam na brojnim seminarima iz oblasti ljudskih prava, diplomatije, krivičnog prava, investicione arbitraže i trgovinskog prava. Posebno izdvajam učešće u trećoj Nacionalnoj naučnoj konferenciji ,,Bezbjednost u lokalnoj zajednici – pravne i kriminološke perspektive”, organizovanoj u saradnji Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Mariboru, na kojoj sam kao jedan od govornika izlagala rad na temu ,,Fenomen trgovine ljudima u Crnoj Gori”. Tu je i učešće Zimskoj školi i pripremno takmičenje iz Investicione arbitraže u Skoplju. Posebna oblast mog interesovanja jesu privredno pravo kao i sama arbitraža. U akademskoj 2019/2020 odabrana sam kao jedna od pet predstavnika Univerziteta za učešće u 27. Williem C. Vis International Arbitration Moot – prestižnog takmičenja iz oblasti trgovinske arbitraže u Beču gdje sam pored 290 prominentnih svjetskih unverziteta predstavljala Univerzitet Crne Gore – ističe Zerina.

Ova veoma snalažljiva, talentovana i vrijedna mlada djevojka već se navikla na život u Podgorici jer postoji dosta prilika za mlade “ukoliko znaju šta žele i gdje da traže”. Ipak, Pljevlja joj mnogo nedostaju.

– Za Pljevlja me veže more predivnih uspomena iz djetinjstva, uvijek se sa osmjehom vraćam u moj grad i smatram da se ljubav koju osjećam prema Pljevljima i prijateljstvima koje nosim iz Pljevalja nikada neće ugasiti – zaključuje Zerina.

Vrijeme u samoizolaciji provodi sa porodicom u Baru, s obzirom da se nastava održava onlajn. Pandemija joj nije donijela mnogo slobodnog vremena, pa sa istom strašću svakog dana radio d kuće, uči i sprema ispite. Nesumnjivo je da Zerini predstoji blistava karijera, na koju bi njen deda Fadil bio ponosan.

Tekst objavljen 1.maja 2020. u PV novinama

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.