petak , 12 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Zimski pejzaži

Zimski pejzaži

Pretpraznično slavlje uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića upotpunio je snijeg, koji od juče oblači prirodu u bijelo.Priroda slika najljepše zimske pejzaže. Bilo gdje da se okrenete  zastaje dah od ljepote –  borova u bijelom, raskoši ogoljenih stabala i granja, nježnih pahulja, paperjastoog padanja snijega, pročišćenog vazduha,… Kako su Pljevaljci kreativni vrlo brzo na sve strane biće raznih Sneška Belića.

badnjaci-jabukabadnjaciperunicic

Uoči Badnjeg dana na gradskoj pijaci samo su četiri prodavca – po dva voća, dok na buvljaku roba je izložena uobičajeno. Danas su na pijaci i prodavci badnjaka i ječma a cijene su od evra pa naviše. Neki prodaju četiri a neki već deceniju badnjake Pljevljacima.

Ivan i Dušan obučeni u tradicionalne džoke, napravljene od crne vune stare srpske ovce, koje su se nekada nosile, od jutros prodaju badnjeke – veseljake, tučeno žito, suvenire od hrasta . Već deceniju su dobro prihvaćeni i nije im teško da sa Jabuke  dođu do Pljevalja.  Desestak pripremali su badnjake i suvenire, vjenčiće od slame, štampane ikone na drvetu. Iako je običaj da se na Badnji dan prije izlazka sunca „uberu“ badnjaci starijim ljudima je teško da idu u šumu. Ivan kaže da su Pljevljaci dobre mušterije i da su dobro prihvaćeni.

– Na rođenju Isus Hrist se ogrijao od hrastovog drveta. Za Božić pravimo česnicu i ko nađe paricu imaće para čitave godine . Slavi se zajedno sa rodbinom u veselju, da ima što više hrane na stolu da godine bude berićetna. Vrijeme da poželimo  svakom dobro zdravlje, sreće i veselja. Mir Božiji Hristos se rodi, rekao je Ivan.

Dragan Peruničić tri godine prodaje badnjake. Nema nek velike količine , sjutra ako  zdravlja bude biće i većih badnjaka.

Izađite iz toplih domova i osjetite radost zime.

glavna-ulicaglavna-ulica2hotel

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.