sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / ZZZCG: Za samozapošljavanje od 3 do 7,5 hiljada eura

ZZZCG: Za samozapošljavanje od 3 do 7,5 hiljada eura

U MARTU POZIV

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) objaviće krajem marta drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje iz fondova Evropske unije (EU), u iznosu od tri do 7,5 hiljada eura, saopšteno je na prezentaciji tog programa u Nikšiću.

Direktor ZZZ Suljo Mustafić kazao je da će u okviru tog poziva priliku da se prijave u još većem broju imati nezaposleni koji su na evidenciji najmanje četiri mjeseca, kao i da će naglasak biti na mladim ljudima, ženama i dugotrajno nezaposlenim osobama.

On je, na prezentaciji Programa grantova za samozapošljavanje u nikšićkom Tehnopolisu, podsjetio da su u okviru prethodnog poziva Birou rada u Nikšiću dostavljena 33 projekta za samozapošljavanje, od kojih samo dva nijesu pozitivno ocijenjena.

ZZZ je kao korisnik Programa grantova za samozapošljavanje obezbijedio direktni grant od ukupno 3,5 miliona eura iz pretpristupnih fondova EU, koje će kroz tri jednogodišnja ciklusa dobiti više od 400 korisnika.

Mustafić je pozvao sve koji žele da pokušaju da se „otisnu“ u sopstvene preduzetničke vode, da konkurišu za bespovratna sredstva EU.

“Mladi ljudi treba da uzmu sudbinu u svoje ruke. Vjerujem da ćemo, u saradnji sa lokalnim samoupravama, napraviti pozitivne pomake koji će i u Nikšiću označiti rast broja preduzetnika i više novih radnih mjesta, a time dovesti do privrednog oporavka, pada nezaposlenosti i kvalitetnijeg života građana”, saopštio je Mustafić.

.
Mustafić u Nikšiću: foto: rtcg

.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbijedilo je Zavodu prvi direktni grant iz pretpristupnih fondova EU od vrijedan 3,5 miliona eura.

Predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja Ksenija Aranitović, saopštila je da je ukupna vrijednost tog programa 18,3 miliona eura, od čega je iz sredstava EU obezbijeđeno 15,3 miliona, a preostali dio iz budžeta države.

“Cilj programa je da doprinesemo daljem razvoju kohezionog društva i stvaranju boljih uslova za zapošljavanje, poboljšamo kvalitet formalnog i neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, uz socijalno uključivanje osoba koje su u nepovoljnom položaju, kao i da radimo na smanjenju rizika u siromaštvu”, navela je Aranitović.

Ona je najavila da će se u narednom periodu realizovati još jedan program podrške namijenjen manje razvijenim opštinama, u okviru koga je opredijeljeno oko 2,7 miliona eura.

“Glavni cilj ovog poziva je da se smanji regionalna razlika i finansijski podrže poslodavci, mala i srednja preduzeća, tako što će osposobiti i zaposliti radnike u skladu sa njihovoim konkretnim potrebama”, rekla je Aranitović i dodala da je za jačanje administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou izdvojeno 470 hiljada eura.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, smatra da je svako novootvoreno radno mjesto u tom gradu uspjeh, imajući u vidu da je nezaposlenost globalni problem.

”U Nikšiću se možemo pohvaliti smanjenjem stope nezaposlenosti sa 20,55 odsto koliko je bilo 2017. godine, na sadašnjih 12,4 odsto. Značajan doprinos tome, uz Biro rada Nikšić, dale su i aktivnosti lokalne uprave na stvaranju kvalitetnih uslova za bavljenje biznisom, ulaganje u putnu, vodovodnu i elektro infrastrukturu, kao i kroz Program podsticanja zapošavanja mladih visokoškolaca”, kazao je Grbović.

On je podsjetio da je kroz program podsticanja zapošljavanja prošle godine u Nikšiću posao obezbijeđen za 75 visokoškolaca do 30 godina starosti, a realizacija programa je u toku.

 

izvor: rtcg.me

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.